19.10.12 u 15:33

ILIJAŠ

Promocija novih djela Šemse Bećara

Promocijom novih djela Šemse Bećara “Alemdarove izgubljene pobjede” i “Tragom sokola” sinoć je u JU “KSC i Radio Ilijaš” obilježen oktobar-mjesec knjige

Bećar iza sebe ima već poznata i od publike dobro prihvaćena djela "Hasan-beg sa Glasinca" i “Gazije svoga doba”, kao i “Oluja sa Balkana”. Autor se u svim svojim djelima bavi burnom historijom Bošnjaka koju kaže slabo poznajemo. Do činjenica je moguće doći, naglašava Bećar, ali je problem što historiju uvijek pišu pobjednici. Promotor romana bio je Velid Džindo, novinar i publicist koji je kazao da ovo vrijeme nije za knjigu i kulturu jer „vidimo šta se dešava sa kulturnim institucijama na državnom nivou“. Govoreći o Bećarovim djelima kazao je da je roman najteži književni oblik, a napisati više od 2.000 stranica historije Bosne i naroda vodeći računa o činjenicama nije nimalo lagan posao. Bećar naglašava da je svaki pasus njegove knjige zasebna knjiga i da u svojim djelima nastoji iznijeti promišljanja naroda. "Ovo su historijske ličnosti koje su vezane za današnje podneblje Ilijaša. Ahmed Alemdar je historijska ličnost s kraja 18. i početka 19. stoljeća i zna se tačno dan njegove pogibije kada je pao u nemilost travničnog vezira i nametnute su mu lažne optužbe. Živio je u Sarač-hadži Hajdarovoj mahali u Sarajevu, a imao odžake u selu Malešići", naglašava pisac. Odabrane dijelove knjige sinoć na promociji čitala je studentica Lejla Bećar i novinarka Alma Omerović. Šemso Bećar rođen je 1955. godine u općini Sokolac. Po zanimanju je inžinjer šumarstva. Trenutno je zaposlen u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona. U pripremi su još dva romana „Srebrenička kolona smrti“ i „Kanita“ za koje je najavljena promocija u Ilijašu, javlja Radio Ilijaš.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO