09.05.12 u 19:18

U VELIKOM ČAJNU KOD VISOKOG

Održan Susret speleologa i istraživača krša BiH

U organizaciji Centra za krš i speleologiju Sarajevo i Udruženja za zaštitu rijeka, riječnih slivova i ekstremne sportove EKO VIKING Visoko, prošle sedmice u Velikom Čajnu kod Visokog otvoren je Susret speleologa i istraživača krša Bosne i Hercegovine.

Dvodnevni program Susreta obuhvatio je veliki broj zanimljivih predavanja i stručnih diskusija iz ove oblasti, a prezentirani su i rezultati istraživačkih aktivnosti speleologa iz BiH i okruženja.  Osnažiti zajednicu Drugog dana upriličen je zajednički obilazak krških terena okolice Vareša, Ilijaša i Olova, upoznavanje sa zanimljivim kraškim formama i speleološkim objektima u cilju njihove što bolje zaštite, te proglašenje pobjednika najbolje fotografije na temu "Speleologija i krš", kao i projekcija filmova.  "Drago mi je da smo došli u jednu malu lokalnu zajednicu u kojoj se ništa ne dešava, i da se tu počinje razvijati speleologija. Želimo to potencirati, da se stvari ne dešavaju samo u velikim gradovima, nego da se to proširi. Veliko mi je zadovoljstvo što su s nama prijatelji iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije. Ovdje držimo speleološku školu, jer postoji mala grupa mladih ljudi zainteresiranih za speleologiju, Svake subote dolazimo i držimo im časove, želimo osnažiti tu zajednicu", kazao nam je prilikom otvaranja skupa Jasminko Mulaomerović, jedan od članova organizacionog odbora ovogodišnjih Susreta speleologa BiH.  Zajedničke akcije Članica Udruženja EKO VIKING Jasmina Ferhatović naglasila je da su se Susreti speleologa BiH počeli održavati prije tridesetak godina i da je njihov cilj učvršćivanje veza među speleolozima iz BiH i susjednih zemalja.  "Sretna sam zbog ponovnog susreta sa starim prijateljima i prilike da pokažemo jedni drugima šta smo radili na polju speleologije i istraživanja krša, prenesemo stečena iskustva, planiramo zajedničke akcije i da se još bolje upoznamo", istaknula je Ferhatović.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO