01.05.12 u 10:57

THE SUNDAY TIMES

Objavljena lista najbogatijih stanovnika Velike Britanije

Tradicionalna lista najbogatijih stanovnika Velike Britanije koju je objavio britanski "The Sunday Times" pokazuje da je u prošloj godini njihova imovina dosegla novi vrhunac, uprkos recesiji s kojom se ta zemlja suočava.

Imovina hiljadu najbogatijih stanovnika Velike Britanije narasla je za 4,7 posto, na 414,6 milijardi funti (508 milijardi eura), uprkos povišenoj stopi nezaposlenosti i strogim budžetskim rezovima vlade. Ovim je potučen prethodni rekord od 412,85 milijardi funti. U zemlji je 2011. godine bilo 77 milijardera, što je novi rekord. Indijski magnat čelika Lakšmi Mital (Lakshmi Mittal), u čijem su vlasništvu i dvije bh. kompanije, "ArcelorMittal Zenica" i Rudnik željezne rude u Prijedoru, osmu godinu zaredom je na čelu popisa, iako mu je vrijednost imovine pala za 27 posto, na 12,7 milijardi funti, zbog niže cijene dionica "ArcelorMittala". Iza njega je uzbečki rudarski magnat Ališer Usmanov (Alisher), koji ima oko 30 posto kompanije vlasnika nogometnog kluba Arsenal. Vlasnik Čelzija, Rus Roman Abramovič treći je na ovom popisu, s bogatstvom od 9,5 miljardi funti.   Popis "Sunday Timesa", na kojem su osobe koje žive u Velikoj Britaniji, uzima u obzir imovinu poput zemljišta, nekretnina i udjela u tvrtkama, ali isključuje bankovne račune. Britanski vojvoda tek četvrti Najbogatiji milijarder britanskog porijekla tek je na četvrtom mjestu. Riječ je o Džeraldu Kavendišu Grosvenoru (Gerald Cavendish), šestom vojvodi od Vestminstera, čije se bogatstvo procjenjuje na 7,35 milijardi funti.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO