Zanimljivosti

I oni imaju osjećanja

Kako majmun reaguje na nepravdu

Ljudi često vole da misle kako su vrlo posebni, kako jedini na Zemlji imaju urođen osjećaj za dobro i zlo, pravdu i nepravdu. Brojna istraživanja sprovedena na raznim životinjama pokazuju da to nije baš tako. Pogledajte ove majmune!

Piše: SUTRA.BA

Jedan od zanimljivijih eksperimenata koje vam prenosimo jeste onaj sproveden na majmunima. Tom prilikom je pred njima bio jednostavan zadatak da osoblju daju kamen, a zauzvrat dobiju hranu.

Dva majmuna stavljena su u dva prozirna kaveza jedan pored drugog tako da svo vrijeme mogu da vide šta se događa sa onim drugim. Kada su za isti posao vraćanja kamena oba majmuna dobijala po komadić krastavca, sve je bilo u redu.

Međutim, u trenutku kada je jedan majmun "dobio povišicu" za obavljanje istog posla  (to je bilo grožđe), a drugi opet dobio krastavac, ovaj s "manjom platom" počeo je da protestuje i nije pristajao na nove "uslove rada".

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Zanimljivosti +