Kultura

TURSKI KULTURNI CENTAR

Do 15. maja postavljena izložba radova slikanih na vodi

U Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Sarajevu postavljena je izložba najboljih radova polaznika ebru kursa (tehnika slikanja na vodi).

Ilustracija
Piše: SUTRA.BA

Predavač ebru umjetnosti Elvis Hajdarević kaže FENI da su polaznici tog kursa radili turski tradicionalni ebru i varijacije osnovnih motiva. Izloženo je 17 radova, a polaznici su raznih starosnih dobi i profila.

Prema riječima Hajdarevića, slika je odraz trenutnog stanja autora, tako da je ebru i neka vrsta terapije.

"Moguće je izvesti razne šare. Nikad se ne može ponoviti ista slika, što je posebna draž te vrste umjetnosti. Uz ebru se ne možete osjećati drugačije nego lijepo".

Prvi i drugi stepen kursa traju po dva mjeseca. Na prvom stepenu rade se osnovni motivi i tehnologija, a u nastavku nadogradnja.

Ebru (lice vode ili odraz u vodi) je drevna i još aktuelna umjetnost u kojoj se slika na vodi i u tome je njena specifičnost i draž. U ebru tehnici koriste se prirodni materijali, a u pitanju su zemljani ili mineralni pigmenti, prah karagena (prerađevina morske biljke), a zavisno od gustoće smjese dobijaju se određene šare.

Od pribora, za crtanje na vodi potrebna je metalna posuda, kistovi, te razne vrste igala i češljevi koji se koriste za oblikovanje boje koja pluta na površini vode.

Izložba u Turskom kulturnom centru Yunus Emre bit će postavljena do 15. maja. U Istočnom Sarajevu i Fojnici bit će postavljene izložbe koje su istom tehnikom radili polaznici s tih područja.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Kultura +