29.01.2015.
Najnovije vijesti
Politika

Mitt Romney nema previše izgleda

Obama sigurno osvaja i drugi mandat

Barak Obama će pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, zaključak je istraživanja o američkim izborima za predsjednika od 1860. do 1980. godine, koje je sproveo profesor istorije Alen Lihtman.

Piše: Nezavisne novine

U pokušaju da oslabi Baraka Obamu, njegov najveći rival, republikanski kandidat na izborima Mit Romni vodi veoma dugu i skupu kampanju, ali aktuelni predsjednik SAD može ipak mirno da spava, kaže Alen Lihtman.

"Ne vidim kako Obama može da izgubi", rekao je Lihtman prethodnog ljeta u razgovoru za američki nedjeljnik "US News and World Report", a mišljenje o pobjedniku na izborima do danas nije promijenio.

Zaklučak o tome ko će pobijediti na izborima Lihtman donosi na osnovu 13 kriterijuma, među kojima je bilans onoga što je odlazeći predsjednik do izbora postigao, uspjesi i neuspjesi na planu ekonomije i spoljne politike, te popularnost predsjednika-kandidata i njegovog glavnog rivala.

Za svaki od 13 kriterijuma se kandidatima za predsjednika daje ocjena, a da bi pobijedili ne smiju da imaju više od tri negativne ocjene.

Metodu, čiji je cilj procjena pobjednika na izborima, Lihtman je napravio 1981. godine zajedno sa ruskim matematičarem Vladimirom Kejlisom Borokom, a kasnije ju je i objavio u svojoj knjizi.

Lihtman je taj metod retroaktivno koristio za predsjedničke kandidate od 1860. godine, i svaki put se on pokazao kao pouzdan za procjenu pobjednika.

Prema Lihtamanovoj procjeni, odlazeći predsjednik SAD ima 10 pozitivnih ocjena, a da bi došlo do značajnije promjene u odnosu snaga Obama-Romni, Obama bi trebalo da izgubi najmanje tri pozitivne ocjene.

"Nema ničega ili ima veoma malo toga što opoziciona (republikanska) partija može da učini kako bi promijenila rezultat izbora", kaže Lihtman.

Kako navodi agencija Frans pres, Bil Klinton je 1991. godine, u vrijeme kada je bio guverner Arkanzasa, bio oduševljen knjigom Alena Lihtmana, koji je i predvidio da će on godinu dana kasnije pobijediti na izborima.

Prema Lihtmanu, Obamina pobjeda u novembru je sigurna, a do promjena može doći samo u slučaju "ekonomske katastrofe" ili nekog "predsjedničkog skandala".

Na izborima 2016. godine republikancima se šanse na izborima povećavaju, ocjenjuje Lihtman.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Politika +