25.01.2015.
Najnovije vijesti
Vremeplov

25. april

Rođenje Batmana - 1939.

Batmanovo pravo ime - Bruce Wayne - odabrano je po škotskom kralju i narodnom heroju Robertu Bruceu (poznat iz filma Braveheart s Melom Gibsonom).

FOTO: Ilustracija
Piše: SUTRA.BA

Na današnji dan izašao je prvi strip u kojem se pojavio superheroj Batman. Bilo je to u 27. broju američkog časopisa "Detective Comics". Taj strip izdavala je kuća DC Comics, glavni konkurent Marvelu. Podsjetimo, Marvel Comics je lansirao likove Spidermana, Iron Mana, Hulka, X-mena itd., dok je DC Comics proizveo Batmana, Supermana i Wonder Woman. Autori Batmana bili su crtač Bob Kane i pisac Bill Finger. Batmanovo pravo ime - Bruce Wayne - odabrano je po škotskom kralju i narodnom heroju Robertu Bruceu (poznat iz filma Braveheart s Melom Gibsonom).

Strip se prodavao za 10 centi. Danas, zbog povijesnog značenja prvog pojavljivanja Batmana, primjerci tog broja dostižu cijenu od 1,075,000 dolara i jedni su od najskupljih stripova na svijetu. U tom prvom broju Batman istražuje ubojstvo tajkuna kemijske industrije, pri čemu mu je protivnik Alfred Stryker.

Batman (alter-ego Brucea Waynea) se pojavio kroz niz strip-inkarnacija, od kojih je najuspješnija bila "Dark Knight" inačica iz pera slavnog Franka Millera, no široj je publici postao poznat kroz niz filmskih i TV utjelovljenja:

1966. u prvom filmu o Batmanu napravljenom po sličnoj TV-seriji iz tog vremena (a koja se dugo prikazivala i u Hrvatskoj), Batmana i Robina glumili su Adam West i Burt Ward.

1989. izlazi neobičan triler "Batman" s Timom Burtonom kao redateljem i Michaelom Keatonom te Jackom Nicholsonom kao Batmanom i njegovim najvećim protivnikom. Film se i danas smatra ultimativnim filmom po stripu.

1992. Burton režira još jedan film o Batmanu, "Batman se vraća". Uz Keatona, glume i Danny DeVito, Christopher Walken te Michelle Pfeiffer kao fatalna Žena mačka.

1995. Joel Schumacher režira "Batmana zauvijek", koji je bio fijasko i kod publike i kod kritike zbog svoje prevelike šarenosti i neozbiljnosti (u velikom kontrastu s Burtonovim gotički mračnim prethodnicima). Batmanov plašt je preuzeo Val Kilmer, a u ostalim su se ulogama pojavili Chris O'Donnell (kao prvi filmski Robin nakon dugo vremena), Nicole Kidman, Tommy Lee Jones i Jim Carrey.

1997. stiže i strahotno loš "Batman i Robin". U nastavku Schumacherove tradicije, film je potpuno propao u svakom aspektu, i na neko vrijeme stavio franšizu Batmana na led. Uz novog Batmana Georgea Clooneya, pojavili su se i Arnold Schwarzenegger te Uma Thurman.

2005. redatelj poznat po kvalitetnim filmovima Christopher Nolan latio se režiranja filma "Batman: Početak", s kojim priča o Batmanu počinje iznova, od samog početka. Batmana glumi Christian Bale.

2008. nastavak filma "Batman: Početak", "Vitez tame", ruši rekorde gledanosti, a zapamćen je po preminulom Heathu Ledgeru u ulozi Jokera. Batman je kao u prošlom nastavku Christian Bale, a Harveya Denta/Two Face glumio je Aaron Eckhart.

 

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Vremeplov +