Zanimljivosti

Demokratija na grublji način

Nagurivanje i gađanje u parlamentu Gruzije

Predlagač Rezolucije o genocidu nad Armencima 1915. godine u Parlamentu Gruzije zastupnik Djondi Bagaturi i zastupnik porijeklom iz Azerbejdžana Azer Sulejmanov su sa verbelnog obračuna, na sjednici parlamenta, krenuli i u fizički.

Piše: SUTRA.BA

U toku žestoke rasprave o tvrdnji Armenaca za postojanje genocida nad njima 1915., Sulejmanov je prvo pokušao da čašom pogodi Bagaturija, na što je ovaj odgovorio gađanjem olovkom koja mu je bila pri ruci. Nakon toga su ova dva zastupnika s rasprave prešli na guranje, ali bez udaraca. Drugi zastupnici gruzijskog parlamenta su priskočili i spriječili gori scenarij.

Sulejmanov je potom Bagaturija javno nazvao „armenskim zastupnikom", ali je njegovo obraćanje prekinuo predsjedavajući Parlamenta Gruzije David Bakradze.

„Ovo je historijsko pitanje i veoma je osjetljivo kako za Armence tako i za Azerbejdžance i Turke. Ne mogu vam dozvoliti da emotivno govorite o tome i zato ću vam isključiti mikrofone“
, rekao je Bakradze, javila je agencija Anadolija.

Pošto je sjednica parlamenta prenošena direktno na televiziji, azerbejdžanska omladina se okupila odmah ispred zgrade Parlamenta i protestirala protiv Bagaturija, nazivajući ga izdajicom.

Okupljeni Azerbejdžanci su uzvikivali „pravda za Hodžali“ i druge slogane neslaganja s Bagaturijevom „provokacijom“.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Zanimljivosti +