Kultura

u Umjetničkoj galeriji BiH

Otvorena izložba fotografija "Hadž - Odsjaji"

Izložba fotografija "Hadž - Odsjaji" autora Didiera i Džemile Torche, Samira i Amele Jordamović i Jakuba Salkića otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u prisustvu velikog broja zvanica i posjetilaca.

Ilustracija
Piše: SUTRA.BA

Oko stotinu fotografija velikog i manjeg formata pokazuju obrede hadža, kao najvećeg okupljališta ljudi na svijetu, osobe različitih nacija i rasa, ulice, različita dešavanja tokom hadža, te prostor koji odiše vrevom.

Autori su novinari i fotografi iz BiH koji su prošle godine obavili petu islamsku dužnost hadža na poziv Ministarstva za kulturu i informisanje Kraljevine Saudijske Arabije.

Sve posjetioce pozdravio je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid Muhammed A. Althakafi te, otvorivši izložbu, istaknuo da su autori fotografija prvi put imali priliku obaviti hadž i obići Meku i Medinu.

Ocijenio je da je to iskustvo koje ostaje u sjećanju za cijeli život, te da će i posjetioci izložbe imati priliku bolje se informirati o ovoj svetoj dužnosti muslimana, kao i ljudima i prostoru koji će na tom putu vidjeti.

Među brojnim zvanicama bio je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Izložba će biti otvorena do 30. aprila.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Kultura +