Politika

Novi izbori vjerovatno u septembru

Pala vlada u Holandiji zbog svađe

Holandski premijer Mark Rutte podnijet će ostavku cijelog kabineta svoje vlade kraljici Beatrix i time omogućiti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Mark Rutte; FOTO: Arhiv
Piše: SUTRA.BA
Vlada se našla u problemu kada su Geert Wilders i njegovi stranački kolege iz Slobodarske stranke odbili pregovarati o smanjenju državnog proračuna za 16 milijardi eura, javlja BBC, te naglasili kako ne pristaju na mjere štednje koje bi holandski deficit smanjile na razinu koju zahtjeva EU. 
 
Iako Slobodarska stranka nije bila dio vladajuće koalicije, bili su velika podrška manjinskoj vladi. 
 
Nesloga u koalicijskim strankama koje je do sada podupirala i Slobodarska stranka traje od 5. marta, odnosno otkako se pokušava dogovoriti najbolji način smanjivanja proračuna, a procjene su da će, ako se ne poduzmu drastični koraci, holandski javni dug do 2013. porasti na 4,7 posto BDP-a što je 1,7 posto iznad dopuštene granice EU. 
 
Slobodarska stranka smatra da bi predloženi rezovi naštetili ekonomskom rastu zemlje i uvelike utjecali na potrošačku moć Holanđana, javlja agencija VLM.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Politika +