Društvo

SARAJEVO

Otvorena izložba minerala, fosila i nakita

Društvo istraživača i ljubitelja minerala i fosila "Hijalofan" BiH organiziralo je u subotu u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu izložbu minerala, fosila i nakita od poludragog i ukrasnog kamena.

Piše: SUTRA.BA

Na ovoj reprezentativnoj izložbi predstavljen je čudestan svijet minerala, kristala, fosila i stijena iz cijelog svijeta, na desetine njihovih primjeraka, dok je posebna postavka posvećena mineralima pronađenim na tlu BiH.

Predsjednica Društva "Hijalofan" i bivša profesorica mineralogije i petrografije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Galiba Sijarić istaknula je za Fenu da je riječ o drugoj izložbi ovog Društva u Sarajevu koja predstavlja instruktivni materijal kako bi svi oni koji ne poznaju svijet minerala saznali više o tim lijepim kristalnim formama.

"Cilj nam je da educiramo mlade, jer de facto geologija u BiH ne postoji. To je strašno, u BiH imamo samo jedan fakultet u Tuzli koji se bavi ovom oblašću, a više je inžinjerski smjer. Detaljna minerološko-geološka istraživanja u BiH se ne mogu uraditi"
, kazala je ona, navodeći da očekuje posjetu velikog broja učenika, jer je izložba prvenstveno edukativnog karaktera.

Među brojnim primjercima prekrasnih kristala velikih dimenzija posjetioci će moći vidjeti i hijelofan, rijedak mineral u BiH, ali i u svijetu, sa svega nekoliko nalazišta. Izloženi su i rijetki minerali koji su prvi put nađeni u svijetu, kao što je tuzlait koji je dobio ime po Tuzli, gdje je prvi put određen u rudniku soli, kao i rijetki mineral gastreit.

"Kada je riječ o stijenama predstavljena je kompletna zbirka od tri vrste stijena - magmatskih, sedimentnih i metamorfnih. Predstavljeni su i minerali organskog porijekla - jantar, koral i biseri", ističe Sijarić.

Izložba na kojoj se može kupiti i raznovrsni nakit, kao i primjerci minerala, može se pogledati i danas.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Društvo +