22.04.12 u 17:40

SARAJEVO

Otvorena izložba minerala, fosila i nakita

Društvo istraživača i ljubitelja minerala i fosila "Hijalofan" BiH organiziralo je u subotu u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu izložbu minerala, fosila i nakita od poludragog i ukrasnog kamena.

Na ovoj reprezentativnoj izložbi predstavljen je čudestan svijet minerala, kristala, fosila i stijena iz cijelog svijeta, na desetine njihovih primjeraka, dok je posebna postavka posvećena mineralima pronađenim na tlu BiH. Predsjednica Društva "Hijalofan" i bivša profesorica mineralogije i petrografije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Galiba Sijarić istaknula je za Fenu da je riječ o drugoj izložbi ovog Društva u Sarajevu koja predstavlja instruktivni materijal kako bi svi oni koji ne poznaju svijet minerala saznali više o tim lijepim kristalnim formama. "Cilj nam je da educiramo mlade, jer de facto geologija u BiH ne postoji. To je strašno, u BiH imamo samo jedan fakultet u Tuzli koji se bavi ovom oblašću, a više je inžinjerski smjer. Detaljna minerološko-geološka istraživanja u BiH se ne mogu uraditi", kazala je ona, navodeći da očekuje posjetu velikog broja učenika, jer je izložba prvenstveno edukativnog karaktera. Među brojnim primjercima prekrasnih kristala velikih dimenzija posjetioci će moći vidjeti i hijelofan, rijedak mineral u BiH, ali i u svijetu, sa svega nekoliko nalazišta. Izloženi su i rijetki minerali koji su prvi put nađeni u svijetu, kao što je tuzlait koji je dobio ime po Tuzli, gdje je prvi put određen u rudniku soli, kao i rijetki mineral gastreit. "Kada je riječ o stijenama predstavljena je kompletna zbirka od tri vrste stijena - magmatskih, sedimentnih i metamorfnih. Predstavljeni su i minerali organskog porijekla - jantar, koral i biseri", ističe Sijarić. Izložba na kojoj se može kupiti i raznovrsni nakit, kao i primjerci minerala, može se pogledati i danas.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO