20.12.2014.
Najnovije vijesti
Na dnu

ukc tuzla

Učenik preminuo od meningokokne sepse

Kako je priopćeno iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, 16-godišnji učenik preminuo je sinoć na Infektivnoj klinici UKC-a u Tuzli, a sumnja se da je uzrok smrti fulminantni oblik meningokokne sepse.

FOTO: Ilustracija
Piše: FENA

Po prijemu ove informacije aktiviran je Stručni tim Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. 

Na teren su odmah upućeni epidemiološki timovi Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Doma zdravlja Tuzla, stoji u priopćenju.

S obzirom da se radi o zaraznoj bolesti hitno se pristupilo organiziranju i provođenju neophodnih mjera prevencije, u prvom redu otkrivanja lica iz neposrednog kontakta radi preventivne zaštite antibioticima po ustanovljenim medicinskim procedurama. 

U isto vrijeme preuzete su sve mjere utvrđivanja činjenica o ovom slučaju i osiguranju dostupnih i potrebnih dodatnih procedura utvrđivanja stvarnog uzroka smrti.

Slučajevi meningokokne sepse, naročito fulminantni oblici sa smrtnim ishodom, iako ne tako česti, vrlo su dramatični kako za građanstvo, tako i za sam zdravstveni sistem. 

Zdravstveni profesionalci hitnim poduzimanjem preventivnih radnji i drugih aktivnosti i dalje stvaraju uvjete da se otklone mogućnosti bilo kakvih daljih nepovoljnih događaja, navodi iz UKC-a Tuzla.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Na dnu +