22.04.12 u 12:11

UKC TUZLA

Učenik preminuo od meningokokne sepse

Kako je priopćeno iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, 16-godišnji učenik preminuo je sinoć na Infektivnoj klinici UKC-a u Tuzli, a sumnja se da je uzrok smrti fulminantni oblik meningokokne sepse.

Po prijemu ove informacije aktiviran je Stručni tim Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.  Na teren su odmah upućeni epidemiološki timovi Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Doma zdravlja Tuzla, stoji u priopćenju. S obzirom da se radi o zaraznoj bolesti hitno se pristupilo organiziranju i provođenju neophodnih mjera prevencije, u prvom redu otkrivanja lica iz neposrednog kontakta radi preventivne zaštite antibioticima po ustanovljenim medicinskim procedurama.  U isto vrijeme preuzete su sve mjere utvrđivanja činjenica o ovom slučaju i osiguranju dostupnih i potrebnih dodatnih procedura utvrđivanja stvarnog uzroka smrti. Slučajevi meningokokne sepse, naročito fulminantni oblici sa smrtnim ishodom, iako ne tako česti, vrlo su dramatični kako za građanstvo, tako i za sam zdravstveni sistem.  Zdravstveni profesionalci hitnim poduzimanjem preventivnih radnji i drugih aktivnosti i dalje stvaraju uvjete da se otklone mogućnosti bilo kakvih daljih nepovoljnih događaja, navodi iz UKC-a Tuzla.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO