20.04.12 u 19:15

U ORGANIZACIJI AMBASADE SAUDIJSKE ARABIJE

U Umjetničkoj galeriji BiH izložba fotografija "Hadž"

Grupna izložba fotografija „Hadž - odrazi duše kroz fotografije“ bit će otvorena 23.aprila u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ambasade Saudijske Arabije u BiH i ambasadora Eida Mohammed A. Althakafija.

Autori izložbe su: Samir Jordanović, Didier Torche, Džemila Torche, Amela Jordanović i Jakub Salkić. Na pres-konferenciji upriličenoj povodom otvaranja izložbe o značaju ove postavke, koja je prije svega emotivna, ali i edukativna govorili su kordinator-fotograf Haris Memija, Amela Jordamović, Jakub Salkić, Didier Torche... Istaknuto je da su bh. novinari i fotografi imali poseban tretman, koji im je primjera radi omogućio da naprave snimke svetih mjesta i iz helikoptera, kao i sa Sahat kule. Bilo je riječi i o tome kako uvezati duhovne potrebe sa željom da se i profesionalno uradi posao, prenese informacija. Amela Jordamović istakala je da je Saudijska Arabija nepoznanica za građane BiH i da prema ovoj zemlji postoje predrasude. Ona se osvrnula na status žena u ovoj zemlji, gdje kako kaže žene nisu vezane za kuću, nego su i uspješne u poslovima koje obavljaju. Kad je riječ o fotografijama istaknuto je da će se vidjeti sva ljepota hadža, sva raznolikost koju nudi činjenica da se tu na jednom mjestu nađu muslimani iz cijelog svijeta. Od više stotina fotografija bit će izložene oko 100. Kustosica Umjetničke galerije BiH Dragana Brkić rekla je da Ambasada Saudijske Arabije na ovaj način pomaže i Umjetničku galeriju BiH koja se nalazi u nezavidnoj situaciji te najavila skorašnju saradnju s Ambasadom Holandije.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO