25.01.2015.
Najnovije vijesti
Kultura

21. aprila u Zenici, noć poslije u Sarajevu

“Patriotic Hypermarket” u BNP Zenica i SARTR-u

U organizaciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS 21. aprila na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici bit će izvedena predstava Dine Mustafića “Patriotic Hypermarket”, prema tekstu Jetona Neziraja i Milene Bogavac.

Piše: SUTRA.BA

Noć poslije, 22. aprila ova predstava nastala u produkciji Heartefact fonda i Bitef teatra, u okviru „Modula Memorije 2012.“ bit će izvedena na sceni SARTR-a.

“Patriotic Hypermarket“ je predstava nastala na bazi intervjua Srba i Albanaca o njihovom sjećanju na srpsko-albanske konflikte, koju izvode glumci i glumice iz Beograda, Prištine, Skoplja i Tirane: Ema Andrea, Slobodan Beštić, Kuštrim Hodža, Dubravka Kovjanić, Milutin Milošević, Bajruš Mjaku.

“Politika je trgovina onim što nema cijenu. Patriotic Hypermarket govori o nama, kao o kupcima za sve ono što se uvijek smatralo neprocjenjivim”, o predstavi je rekla dramaturginja Milena Bogavac.

Objašnjavajući da ga je posjeta Muzeju genocida u Kigaliju koji je sadržavao informacije o genocidu u Bosni i Hercegovini i na Kosovu inspirirala da se bavi ovom temom, Jeton Neziraj za ovu predstavu kaže.
„Patriotic Hypermarket je samo jedna “mala prostorija” rata, sukoba i besmislene albansko-srpske mržnje. Jedna mala prostorija koja treba da nas podsjeti na prošlost i da nas osvijesti za budućnost“.

Predstava „Patriotic Hypermarket“ odabrana je, da krajem maja gostuje na jednom od najboljih savremenih festivala u Evropi - Vie festivalu u Modeni. Ova predstava premijerno je izvedena u oktobru 2011. u Beogradu.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Kultura +