21.12.2014.
Najnovije vijesti
Politika

Sukobi unutar Platforme

Helez podržava stavove HDZ-a! HSP nelegitiman?

U jučerašnjem nastupu dva visoka dužnosnika Federacije BiH Živka Budimira, predsjednika FBiH i Zukana Heleza, ministra za pitanja branitelja FBiH, došlo je do otvorenog sukoba oko pitanja revizije branitelja, ali je dovedena u pitanje i legitimnost Platforme.

VIDEO: FACE TV
Piše: SUTRA.BA

Već duže vremena traje sukob ministra Heleza i predsjednika Budimira oko procesa revizije branitelja za koji se pored dosadašnjih uspjeha vežu i kontroverze oko ministrovog savjetnika Besima Hodžića i navodne nacionalno obojene revizije i neravnopravnosti branitelja ARBiH i HVO-a.

Jučerašnji nastup Živka Budimira i Zukana Heleza na FACETV-u trebao je ponuditi odgovore na sporna pitanja, ali smo umjesto toga imali priliku gledati otvoreni sukob oko pitanja revizije branitelja koji se pretvorio u diskreditiranje sagovornika.

Naime, osim što je ministar Helez "svim raspoloživim sredstvima" napao predsjednika Budimira, u par navrata je doveo u pitanje i legitimitet samog Budimira i HSP-a.

"Dobio si samo 2.000 glasova, a HSP ima samo dva zastupnika. Problem je u tome što ti nemaš legitimitet hrvatskog naroda.", poručio je ministar za pitanja branitelja Federacije BiH, Zukan Helez svom platformaškom "kolegi" predsjedniku FBiH Živku Budimiru i tako se pridružio tvrdnjama Dragana Čovića da stranke platforme predvođene SDP-om nemaju legitimitet.

Podsjećamo, u svojim prijašnjim istupima u javnosti i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a i stranački šef Zukana Heleza, insistiranja dva HDZ-a na priči o "tzv. legitimitetu" je ocjenio kao nešto neprihvatljivo.

"O tome pričaju oni koji ne žele prihvatiti ustavno ustrojstvo ove zemlje i njene zakone. Na legitimitet se, isključivo, mimo Ustava BiH, pozivaju samo ljudi u situacijama kada prave revoluciju u tim zemljama. ", poručivao je svojevremeno Lagumdžija.

Ukoliko izuzmemo predstavnike SDA koji su u pojedinim istupima iznosili tvrdnje o umanjenom legitimitetu SDP-a, HSP-a i NSRzB-a u predstavljanju Hrvata, Helez je prvi platformaš koji je ovaj legitimitet doveo u pitanje i na taj način se suprotstavio i tvrdnjama predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije da SDP-ov legitimitet kao hrvatske stranke nije ništa manji od HDZ BiH i HDZ1990, te da NSRzB i HSP nisu ništa manje autentične hrvatske stranke.

Da li ova izjava ministra Heleza predstavlja još jedan način za diskreditaciju Živka Budimira koji osporava način na koji Helez sprovodi reviziju branitelja ili predstavlja najavu rekonstrukcije federalne Vlade i uvođenje "legitimnih predstavnika Hrvata" u vlast?

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Politika +