Društvo

kampanja mreže Vijeća učenika BiH se nastavlja

Tuzlanski srednjoškolci na ulicama grada u sklopu akcije "ŠIT"

Danas su tuzlanski srednjoškolci izašli u centar grada kako bi se izborili za mogućnost javnog izjašnjavanja, kao i poštivanje osnovnih prava koja imaju.

Piše: SUTRA.BA

Sa plavim trakicama preko usta, započeli su današnju akciju simboličnog naziva "ŠIT-Šuti i trpi", koji je dio velike kampanje mreže Vijeća učenika Bosne i Hercegovine "Želimo znati". 

Tačno u 11:55 sati krenuli su ulicama Tuzle, i na taj način simbolično pokazali koliko pitanja i zahtjeva imaju, te zatražili njihovo rješenje u što skorijem periodu.

"Ova akcija je u organizovana u sklopu kampanje "Želimo znati" koja se sprovodi u čitavoj BiH. Glavni cilj jeste zaštita i promovisanje prava srednjoškolaca. Želimo da se naša prava koja su regulisana zakonom poštuju. Neka od prava koja se najviše krše jesu broj pismenih i usmenih provjera u sedmici (2), te zaključna ocjena koja treba da predstavlja ukupan rezultata rada učenika i profesora, a ne aritmetičku sredinu ocjena", istakao je Anel Smajić, predsjednik mreVUK-a TK.

Kampanja će biti završena u Sarajevu od 23. do 27. aprila kada će biti održana centralna manifestacija "ŠIT", a predstavnici Mreže će posjetiti Parlamentarnu skupštinu Federacije BiH.

VEZANO:

Srednjoškolci u akciji "ŠIT" žele pokazati koja su im prava najviše ugrožena

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Društvo +