16.04.12 u 20:37

POSLIJE NUKLEARNIH PREGOVORA

Blagi oporavak iranske valute i berze

Iranska valuta i berza u ponedjeljak su doživjele blagi, ali veoma potreban podsticaj pošto su nuklearni pregovori između predstavnika Islamske republike i velikih svjetskih sila obje strane opisale kao pozitivne i konstruktivne.

Ostvareni napredak u pregovorima, iako slab, podstakao je rast iranske valute rijal, jer se na današnjem otvorenom tržištu trgovalo sa 16.500 rijala za jedan dolar, u odnosu na 19.000 rijala prije dvije nedjelje, navedeno je u saopćenju poluzvanične iranske novinske agencija Fars, koje prenosi Reuters. Berza u Teheranu je zabilježila dobitke još u nedjelju, jer je jutro poslije pregovora teheranski glavni indeks porastao na rekordni maksimum od 27,241 poena. "Brojni faktori, posebno politička pitanja su imala uticaja na iransku berzu, ali poslije sastanka sa grupom zemalja P5+1, mir je ponovo nastupio", novinska agencija ILNA citirala je analitičara Alireza Asgarija Maranija.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO