11.04.12 u 10:52

11. APRIL

Američki general smijenjen jer je želio napasti Kinu - 1951.

Svojim genijalnim vojnim strategijama uspio je osloboditi Južnu Koreju od komunističke invazije i potisnuti komuniste daleko na sjever, prema kineskoj granici. Tada je, međutim, reagirala komunistička Kina i poslala svoje trupe u pomoć Sjevernokorejcima. MacArthur je tada želio povesti rat protiv Kine. Američki predsjednik Truman, u strahu da je stvar predaleko otišla i da bi moglo doći do svjetskog rata, smijenio je MacArthura.

Slavni američki general armije Douglas MacArthur, koji je bio najodlikovaniji američki vojnik i pobjednik nad Japanom u Drugom svjetskom ratu, bio je tijekom Korejskog rata vrhovni zapovjednik snaga Ujedinjenih naroda. Svojim genijalnim vojnim strategijama uspio je osloboditi Južnu Koreju od komunističke invazije i potisnuti komuniste daleko na sjever, prema kineskoj granici. Tada je, međutim, reagirala komunistička Kina i poslala svoje trupe u pomoć Sjevernokorejcima. MacArthur je tada želio povesti rat protiv Kine. Američki predsjednik Truman, u strahu da je stvar predaleko otišla i da bi moglo doći do svjetskog rata, smijenio je MacArthura. Američka javnost bila je zgranuta. Naime, jedan nepopularni predsjednik smijenio je popularnog generala. Stvar se na kraju smirila i to je postala pobjeda američkog predsjedničkog sustava. Zanimljivo je da je SAD svojim sustavom zaštićen od toga da jedan moćni general preuzme kontrolu nad državom. To je postignuto time što ne postoji jedan general koji bi zapovijedao cjelokupnom vojskom, nego se sva vrhovna zapovjedništva spajaju tek u rukama predjednika SAD-a koji je civilna, a ne vojna osoba.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO