05.03.12 u 20:14

U HISTORIJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

Otvorena izložba "Zima - od straha ka veselju"

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je danas izložba "Zima - od straha ka veselju", autora dr. Boruta Batagelja, direktora Zgodovinskog arhiva Celja (Slovenija).

Zgodovinski arhiv Celje,  u okviru 'Sarajevske zime', ustupio je izložbu "Zima - od straha k veselju", čija se jednostavna struktura i jasna poruka prenosi izrazom kontroverznih slika ljudskog iskustva zime u razdoblju od početka 19. do sredine 20. stoljeća. "Izložbom se želi ukazati i na promjenjive oblike zime, koja je u BiH bila "strašna", kako su mi rekli, te kako zima od bojazni i straha pređe u radost. Na prelasku iz 19. u 20. stoljeće se mijenjao odnos prema zimi, od straha do sportskih radosti, te je zima postala opća radost", rekao je Batagelj. Izložba pred posjetioca, kako navodi autor, postavlja raznolike i kontroverzne oblike zime, te predstavlja i ono neugodno i ono drugo, radosno. Izvorna poruka izložbe i istodobno početno pitanje još produbljuje, želi pokazati i na promjenljive oblike zime. U slovenskom društvu su se naime na prelasku iz 19. u 20. stoljeće počeli mijenjati uzroci prihvaćanja, doživljavanja i interpretiranja zime, rečeno je na otvorenju. Ljudi su se sa zimom počeli mnogo više zbližavati nego ranije, nisu je se tako bojali, pred njom se osiguravali, skrivali, ali su počeli vidljivo više diviti se i veseliti joj se. O izložbi su govorili i Ibrahim Spahić direktor Festivala 'Sarajevska zima', Haris Zaimović, predstavnik slovenske ambasade u BiH, kao i direktorica Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac. Izložba će biti otvorena do 21. marta.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO