09.12.11 u 15:20

SVIJET

Početak primjene arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije

Počela je primjena procedure predviđene Sporazumom o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade, pošto je danas u Bruxellesu potpisan Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Stručnjak za međunarodno pravo Davor Vidas, direktor Odjela za pravo mora na Institutu Fridtjof Nansen u Oslu izjavio je u povodu toga da je ono što je s obzirom na Arbitražni sporazum sada bitno to što je taj sporazum pravno na snazi (od 29. studenog 2010.) te da današnjim potpisivanjem Ugovora o pristupanju Hrvatske EU započinje primjena pravne procedure po arbitražnom sporazumu, javila je Hina. "Budući da je sporazum na snazi, bile stranke zadovoljne s njegovim sadržajem ili ne, one su ga u svakom slučaju dužne primijeniti u dobroj vjeri. To je jedna od temeljnih odredaba međunarodnog prava", napominje Vidas. Akademik Vladimir Ibler, koji za hrvatsko-slovenski spor kaže da nije ništa drugo nego posljedica slovenskoga teritorijalnog zahtjeva, izjavio je danas Hini kako je arbitražni sporazum "pravno utemeljen, budući da je u njemu izričito rečeno da se mora primijeniti međunarodno pravo". "To je nedvojbeno pravni spor, i u samome je sporazumu napisano da arbitri moraju poštivati pravo", izjavio je, dodavši kako se pravna arbitraža ne može, kako to neki možda kalkuliraju, pretvoriti u političku arbitražu koja podrazumijeva i suđenja "ex aequo et bono". Ibler smatra kako sporazum onemogućuje političku arbitražu, jer se inače u njemu ne bi toliko pozivalo na pravo i isticalo pravo. "Osim toga u sporazumu bi se naveli politički razlozi i argumenti da se htjelo spor riješiti metodom političke arbitraže, ne bi se stavljao naglasak na međunarodno pravo", izjavio je Ibler. O uspostavi Arbitražnog suda stranke su se sporazumjele s obzirom na to da u mnogim pokušajima nisu riješile svoj spor u proteklim godinama. Po riječima Davora Vidasa, utjecaj stranaka na primjenu pojedinih elemenata sporazuma od sada nadalje ovisi o kvaliteti argumentacije njihovih zastupnika. No, sadržaj argumenata i način njihova iznošenja i dalje pripada budućnosti pa se stoga o tome sada, kako dodaje, može uglavnom samo nagađati. Arbitri će, bilo da su imenovani od hrvatske ili slovenske strane, ili bili izabrani s popisa arbitara (na ovaj ili onaj način), u konačnici trebati svoju odluku u ovom sporu donijeti primjenom prava. To im nalaže članak 4. Sporazuma, naslovljen "Primjenjivo pravo", čime su sve vrste pravila nabrojane u tom članku obuhvaćene pravnim okvirom. Vidas vjeruje da je to, unatoč pojedinim nedostacima Arbitražnog sporazuma, ipak osnovni element koji treba uočiti, jer objektivna primjena prava na rješenje spora, čak i dugoročnije gledano, trebala bi biti od temeljnog interesa objema stranama. Sporazum o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade potpisali su 4. studenoga 2009. predsjednica hrvatske vlade i predsjednik slovenske vlade, Jadranka Kosor i Borut Pahor, a svjedočio je za predsjedništvo Vijeća Europske unije Frederik Reinfeldt, predsjednik švedske vlade.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO