Stav

Vildana Selimbegović

Kome sudi VSTV?

Vrlodobri su i Nedim Ademović i Šahbaz Džihanović, pa dok se Ademoviću spočitava „dužina radnog staža nakon položenog pravosudnog ispita", Džihanoviću se potpuno preskače podatak da uopće nema ni sekunde sudijskog staža, ali se zato navodi „njegova želja da radi u Ustavnom sudu FBiH"?!

Vildana Selimbegović; FOTO: Arhiv
Piše: Vildana Selimbegović, Oslobođenje

Dok je Borjana Krišto sjedila u vrhu Federacije BiH, sve je bilo lakše: ona je, kako svi dobro pamtimo, u više navrata posegnula za funkcionerskim  ovlastima sve ne bi li u Ustavni sud FBiH ugurala svog livanjskog sudruga Andriju Kolaka. No, nije joj uspjelo, između ostalog i zato što se VSTV suzdržavao da tadašnjoj predsjednici izađe u susret aminovanjem njezina kandidata. Pa, ipak, u najvećem dijelu javnosti ostalo je bez odgovora pitanje otkud tolika drskost Čovićeve partijske miljenice?

Sad, kad je Krišto federalna prošlost, a sudije Ustavnog suda se i dalje biraju, počinju da se naziru odgovori. Oslobođenje je u više navrata pisalo o kandidaturi, velikoj zainteresiranosti, potom sjednici VSTV-a nakon koje su upućeni prijedlozi putovali i putovali do Ustavnog suda FBiH. VSTV je konkurs raspisao 5. aprila na 15 dana, 28. jula su, konačno, izbrusili svoje prijedloge da bi ih proslijedili skoro pa sredinom augusta. Težak posao: konkursna komisija usuglasila se da nema odličnih, pa sve podijelila u vrlo dobre, dobre, one koji zadovoljavaju i one koji nisu dobili prolaznu ocjenu.

Elem, prošli su (po VSTV-u) Nedim Ademović, Šahbaz Džihanović, Izmir Hažiavdić, Mladen Srdić i Danica Šain s vrlodobrim; Dragica Dragičević, Dženana Hadžiomerović, Remzija Kadrić, Meliha Mujezinović - Katana i Ognjenka Škoro s dorbim, dok Gordana Bosiljčić, Muhidin Hajdarević, Branka Inić, August Janičik, Mariofil Ljubić i Izo Tankić zadovoljavaju. Bošnjak Emir Kapidžić i Hrvat Stjepan Mikulić (nacionalna kategorizacija prepisana od VSTV-a) odustali su, dok Rada Kafedžić i Emina Halilović nisu došle na intervju.

Vratit ćemo se preporučenim nešto kasnije: nisu zadovoljili Dženana Bašić, Pavle Crnogorac, Anto Čavar, Dragan Golijanin, Milica Filipović, Zinka Halilović, Mithat Hodžić, Zikreta Ibrahimović, Slobodan Kaurin, Marko Medarević, Monika Mijić, Mevsuda Ploskić, Vojislav Puškarević i Nenad Šeleda, a Lidija Korać je smještena pod „posebnu stavku" - Komisija ju je ocijenila vrlodobrom, no VSTV je naknadno zauzeo stav da zbog presude o sukobu interesa nije moralno podobna?! Što će reći da nema zakonskih prepreka za njezino imenovanje, odnosno da će biti vrlodobra, pa čak i moralno podobna, onoga časa kada istekne ograničenje zabrane kandidiranja?! Zanimljivo je i ovo: Monika Mijić, agentica BiH pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, ne poznaje ustavnu materiju čak ni za ocjenu dva?! Priznajem, najveće iznenađenje ipak je sudija Suda BiH Nenad Šeleda, za kojeg njegove kolege listom tvrde da je jedan od najjačih kadrova, pa ipak - po aršinima VSTV-a - ne zna Ustav FBiH?!  

Najviše, pak, bode oči podatak da među 35 kandidata nema odličnih; da VSTV nije imao petlju da predloži, recimo, šest kandidata za tri sudije, koliko ih se ustvari i bira, no opisi koje VSTV nudi najblaže rečeno - tragikomični su. Evo nekoliko primjera: vrlodobri su i Nedim Ademović i Šahbaz Džihanović, pa dok se Ademoviću spočitava „dužina radnog staža nakon položenog pravosudnog ispita", Džihanoviću se potpuno preskače podatak da uopće nema ni sekunde sudijskog staža, ali se zato navodi „njegova želja da radi u Ustavnom sudu FBiH"?! Nastranu sad kuloarske informacije da se još u aprilu znalo da će upravo Džihanović biti najkvalitetnije opisan u materijalu VSTV-a, što se eto ispostavilo tačnim, ali kako objasniti prolazne ocjene Mariofila Ljubića i Ize Tankića - prvom doslovce piše: „djeluje veoma nesigurno, izbjegava konkretne odgovore, nije pokazao znanje ni iz ustavne materije", a drugom još i „opći dojam je da kandidat ima iskustva u radu, ali ne dovoljno za poziciju sudije ustavnog suda"! Zašto su, onda, predloženi?

Nije nikakva tajna da VSTV prije zakona, znanja i pravosuđa BiH čuva sebe, kao jedine odlično ocijenjene iz svih pravnih oblasti, tim prije što je riječ o zanimljivoj zbirci sudija i advokata kojoj već drugi glavni tužitelj završava s podebljim dosjeom krim-korupcijskih pothvata, što će reći da ni VSTV nije nimalo imun na političko dodvoravanje. Možda to rade nešto pismenije od Borjane Krišto, ali je u konačnici rezultat isti: eliminacija profesionalnih zarad čuvanja podobnih kadrova.

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Stav +