21.06.11 u 13:47

PRODUŽITI MU PRITVOR

Zijad Turković traži državljanstvo Srbije

Državna tužiteljica Diana Kajmaković zatražila je, a Sud BiH jučer je odobrio da se Željku Đuriću, Milenku Lakiću, Seadu Dumanjiću, Hajrudinu Memoviću, Fadilu Aljoviću, Danijelu Planičiću i Dragiši Rajaku pritvor produži na tri godine, a Saši Stjepanoviću na dvije godine.

Svi oni su članovi zločinačke grupe Zijada Turkovića, a optužnica protiv njih potvrđena je 16. juna. Tužiteljica Kajmaković na jučerašnjem prvom ročištu je kazala da javnost treba upoznati sa svim što su radili članovi ove bande uz naglasak da Turkoviću treba produžiti pritvor s obzirom da je nedavno podnio zahtjev za dobivanje državljanstva Srbije. Članovi ove zločinačke grupe su i Nijaz Zuban, Mirza Drinić, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović i Ermin Delić. Spisak njihovih zločina, prema optužnici koju su sastavili državni tužioci Diana kajmaković, Oleg Čavka i Božo Mihajlović, je dugačak, a način na koji su likvidirali ljude je užasavajući. U najkraćem, one koji su im zasmetali, oni su ubijali, a potom posipali krečom i zakopavali. Prema informacijama do kojih je „San" jučer došao, istraga se i dalje vodi s obzirom da postoje indicije i saznanja da su, osim pet ubistava, likvidirali još najmanje četiri osobe! Ko je Zijad Turković? Rođen je 1966. godine u Sarajevu, po zanimanju je tapetar, oženjen je i ima dvoje maloljetne djece. Nezaposlen je, a do sada je nekoliko puta osuđivan. Zločinačkom grupom koju je osnovao, on je direktno rukovodio i izdavao naređenja. Bavili su se krijumčarenjem i prodajom droge i oružja i pljačkama, a stečeni novac su prali kupujući firme i nekretnine. Turkovićeva grupa djelovala je u periodu od početka 2005. do septembra prošle godine kada je on uhapšen. Rukovodio pljačkom iz Radončićeve zgrade Zijad Turković je organizovao pljačku novca ABS banke iz Cargo centra Aerodroma u Sarajevu, a radilo se o sumi od 1,3 miliona eura. Pljačku je dogovorio sa Mariom Tolićem i Mithatom Mekić koje je kasnije njegova grupa likvidirala. Zanimljivo je da je Turković rukovodio pljačkom iz restorana zgrade „Avaza" u Neđarićima čiji je vlasnik Fahrudin Radončić. Upućeni kažu da su njih dvojica bili u odličnim odnosima i da su često viđani zajedno. U „Avazu" je, inače, radila Turkovićeva supruga Šejla Jugo-Turković i Radončić je, uz višegodišnje stalno druženje s njom, promovirao kao svoju prvu novinarsku zvijezdu. Šta je Šejla Jugo-Turković dogovorila sa Barašinom i Lukačem Kako „San" saznaje, prošle sedmice u noćnim satima Šejla Jugo-Turković, supruga Zijada Turkovića, sastala se sa Miloradom Barašinom, glavnim državnim tužiocem. O čemu su razgovarali, ostala je njihova tajna. Također saznajemo, da je Šejla Jugo-Turković imala i duži razgovor sa Draganom Lukačem, direktorom Federalne uprave policije.  

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO