Na dnu

Marko Jurišić

Bugojno: Ekshumacija završena, upitna identifikacija

Ekshumacija posmrtnih ostataka za koje se vjeruje da pripadaju nestalim bugojanskim Hrvatima Jadranku Gvozdenu, Perici Kovačeviću i Nikici Milošu jučer je završena, a istražitelji su uspjeli pronaći još fragmenata kostiju.

FOTO: Ilustracija
Piše: Dnevni list

Ipak, do zatvaranja ovog broja prilikom ekshumacije bezuspješno se tragalo za zubima, koji bi uvelike olakšali identifikaciju.

"Obradili smo širu lokaciju Ivandića kuća u bugojanskom naselju Vrbanja te prosijavanjem zemlje došli do novih fragmenata kostiju, ali nismo uspjeli pronaći zube", kazao nam je Marko Jurišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Niti tokom jučerašnjeg dana nisu se uspjeli pronaći veći dijelovi tijela koji bi olakšali identifikaciju, koju će, prema svemu sudeći, biti teško izvršiti. Kako smo proteklih dana pisali, tijela bugojanskih Hrvata su više puta spaljivana te mehanički uništavana, sve u cilju kako bi identifikacija bila teža.

"Posljednjih dana izvršili smo intenzivnu pretragu većeg dijela teritorija, kako bismo bili sigurno da nam ništa nije promaknulo", istaknuo je Jurišić.

On je još jednom ponovio kako će vještak sudske medicine izabrati najbolje dijelove za laboratorijsku analizu, koju će uraditi Međunarodni institut za nestale osobe (ICMP). Tek nakon što se završi ta analiza neke stvari bi trebale biti jasnije.

"Prema onome što sada imamo, postoji realna mogućnost da se ne mogne izvršiti DNK analiza niti identifikacija posmrtnih ostataka", rekao je Jurišić.

Procesuiranje zločina


On navodi kako Institut za nestale osobe BiH nastavlja svoje radove na nekoliko lokacija u općini Bugojno, s nadom da će oni dati rezultata. Jurišić navodi kako bi, što se tiče traženje pojedinačnih i masovnih grobnica, ključnu ulogu trebalo odraditi Tužilaštvo koje treba nastaviti s procesuiranjem ratnih zločina.

"Lokacije o grobnicama znaju samo neposredni izvršitelji i njihovi nalogodavci. S obzirom da se radi o širokim prostranstvima, bez toga je gotovo nemoguće pronaći brojne nestale osobe", ustvrdio je Jurišić.

Podsjetimo, i do ostataka koji su pronađeni na lokaciji Ivandića kuća došlo se nakon što je Enes Handžić, bivši pomoćnik zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije RBiH, sklopio nagodbu s Tužilaštvom BiH te priznao gdje su ubijeni i pokopani Jadranko Gvozden, Perica Kovačević i Nikica Miloš.  

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Na dnu +