09.05.11 u 13:30

SARAJEVO

Udruženje "Bistro!" traži da se zaštite autohtone i endemske vrste riba u BiH

Udruženje građana “Bistro” uputilo je pismo Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalnom ministarstvu turizma i okoliša u kojem traže partnera za realizaciji projekta “Zaštita autohtonih i endemskih vrsta riba te kapitalnih primjeraka u BiH”.

Po njihovom mišljenju, najbolji način zaštite autohtonih vrsta riba i kapitalnih primjeraka bilo bi donošenje posebnog pravilnika, kao podzakonskog akta Zakona o slatkovodnom ribarstvu, koji bi definirao pitanja iz ove oblasti, izmjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu, s posebnim osvrtom na pooštravanje kaznenih odredbi. U pismu je detaljnije obrazloženo trenutno stanje na vodama širom BiH, te predložene konkretne mjere na poboljšanju stanja iz oblasti zaštite ribljeg fonda uopće, s posebnim osvrtom na autohtone i endemske vrste riba po kojima bi BiH trebala biti nadaleko poznata. "Čiste rijeke i bogate ribom trebaju biti prepoznatljiv brend BiH koji će, po ugledu na mnoge zemlje širom svijeta, donijeti veliki profit i nova radna mjesta zahvaljujući razvoju ribolovnog turizma", navodi Udruženje građana "Bistro" u saopćenju za javnost. Iz tog udruženja upozoravaju da su u BiH pred uništenjem glavatica (Salmo marmoratus Cuvier), neretvanske mekousne pastrmke (Salmothymus obtusirostris oxyrhyncus) i mladica (Hucho hucho),  a upravo ove tri ljepotice su prirodno blago BiH i  treba ih zaštititi.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO