Na dnu

Organizovani kriminal

Hapšenje carinske mafije

Prije pola godine otvorena je istraga pod kodnim imenom „Carina", a jučer su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu(SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, počeli hapsiti osobe osumnjičene za carinske prevare, pranje novca, teške krađe i falsifikovanje dokumenata.

FOTO: Ilustracija
Piše: SUTRA.BA

Radi se o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi i već je identifikovano 60 njenih članova. Naime, toliko ih je jučer uhapšeno, a od toga su, kako „San" saznaje 22 službenika Uprave za indirektno oporezivanje. Uglavnom se radi o carinskim službenicima koji su radili u carinarnicama u Grudama, Bosanskom brodu i Bosanskoj Gradiški.

Kako "San" saznaje, trojica carinika iz Gruda uhapšena su jučer ujutro na svojim radnim mjestima. Oduzeta je obimna dokumentacija koja je odmah upućena na vještačenje.

Oni su lažnim dokumentima i carinski deklaracijama omogućili da skupe građevinske mašine, ukradene u državama članicama Evropske unije, budu prebačene u BiH. Službenici SIPA-e jučer su pretresli sjedište firme „OR Company" iz Brčkog za koju postoje indicije da je uvozla ukradene građevinske strojeve.

Pripadnici SIPA-e jučer su pretresli više od 60 lokacija u Banjaluci, Bosanskoj Gradiški, Bosanskom Brodu, Mostaru, Doboju, Brčkom... Posebno je izvršen pretres carinskih treminala u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Gradiški.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, jučer nam je rekao da će akcija nije završena, da se nastavlja i da će se naknadno odlučiti o određivanju pritvora uhapšenima. Kako je kazao, u interesu istrage jučer nije bio u mogućnosti da saopšti detalje.

Na adrese nadležnih u BiH i OHR-a već godinama stižu informacije o kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje sa konkretnim dokazima, a posebno optužbe na račun Kemala Čauševića. On je prošlog mjeseca razriješen te dužnosti.

Posebno je zanimljivo da je Čaušević u julu prošle godine za glavnog čovjeka na graničnom prelazu Bosanska Gradiška postavio penzionera Nenada Lazića za kojeg se znalo da je visokopozicioniran u carinskom kartelu. Njega je Osnovni sud u Banjaluci u decembru 2005. godine osudio jer je prilikom zasnivanja radnog odnosa u bivšoj Upravi carina RS priložio falsifikovanu diplomu Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Upućeni kažu da je Lazić bio Čauševićeva osoba od posebnog povjerenja. Također ističu i da je „kartelom za šverc" jedno vrijeme upravljao Nedjeljko Milovanović kojeg je Čaušević kasnije nagradio radnim mjestom šefa carinske ispostave Bosanska Gradiška.

U tom timu su i Alija Mašić, Elvedin Rizvan, Fadil Kavazović, Ahmed Šerifović...- stoji u jednoj od prijava upućenih Tužilaštvu BiH i OHR-u.

 

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Na dnu +