06.03.11 u 16:15

EKOLOŠKI FILMSKI FESTIVAL

Sutra na repertoaru pet filmova

Na programu trećeg dana 4. Međunarodnog festivala ekološkog filma EKO OKO, u ponedjeljak 7. marta od 16,00 sati bit će prikazani filmovi 'Ovakav život', 'Slatka sirova nafta', 'Izumiranje pčela', 'Hladni tropi' i 'Zapad na istoku', saopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U 16 sati bit će prikazan film 'Ovakav život', u režiji Thomas Burstyna iz Novog Zelanda, sniman između impozantnih planina i osamljenih plaža u udaljenom dijelu Sjevernog otoka u Novom Zelandu. Film je intiman portret maorske porodice Petera i Colleen Karina i njihovo šestero djece uzrasta od dvije do jedanaest godina, o njihovim međusobnim odnosima i odnosu prema prirodi i konjima. U 17.30 bit će prikazan film 'Slatka sirova nafta' u režiji Sandy Cioffi iz SAD. Film istražuje potpuni kontrast između krajnje bijede i neizmjernog bogatstva u delti Nigera u Nigeriji, gdje su milijarde dolara sirove nafte pod nogama očajnih ljudi. Okolina je uništena. Pitanja su kompleksna, a odgovori se izbjegavaju. Region ključa a globalni prihodi su visoki. Ali u ovom momentu postoji mogućnost da se pronađe rješenje. Od 19 sati na programu je film 'Izumiranje pčela' u režiji Georgea Langworthyja i Maryam Henein iz Velike Britanije i SAD. Mednonosne pčele misteriozno nestaju širom planeta, doslovno izumiru u svojim košnicama. Poznat kao poremećaj propasti kolonija, ovaj fenomen je doveo do krize u industriji zaduženoj za jabuke, brokule, lubenice, bijeli luk, višnje i stotine drugih vrsta voća i povrća. Komercijalne medonosne pčele oprašuju biljke koje čine svaki treći zalogaj hrane koji imamo na stolovima. U 20.30 na programu je film 'Hladni tropi' u režiji Klebera Mendonça Filha iz Brazila. Čudna klimatska promjena učinila je da Recife u sjeveroistočnom Brazilu postane hladan grad. Film  istražuje efekte promjene na cjelokupnu kulturu i način na koji su živjeli sa toplim vremenom. U 21 sat na programu je bh. film 'Zapad na istoku' u režiji Nisveta Hrustića. Zaljubljenik prirode, šume, vode i astronomije pokušava sam napraviti vikend kuću i dovesti do nje neobičnu šumsku vodu u dužini od 1.200 metara. Uz skromne istočne finansijske mogućnosti i zapadne ideje koristi neupotrebljiv otpadni materijal, čuva okolinu, te nailazi na nerazumijevanje i ismijavanje lokalne sredine. Cijeli program 4. Međunarodnog festivala ekološkog filma EKO OKO bit će izveden u kino sali poslovnog centra UNITIC a ulaz na sve projekcije je slobodan.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO