06.12.10 u 12:00

SINGAPUR

Naomi Druškić osvojila drugo mjesto na takmičenju pijanista

Na svjetskom takmičenju klavirista International Chopin Piano Competition (Svjetsko pijanističko takmičenje Šopena) održanom u Singapuru od 1. do 5. decembra, mlada bosansko-hercegovačka pijanistica Naomi Druškić osvojila je drugu nagradu u kategoriji do 13 godina starosti.

Druškić je 12-godišnja učenica Srednje muzičke škole u Sarajevu u klasi prof. Verice Vrbić. Na ovom takmičenju, koje je ustanovila Singapurska Nanyang akademija lijepih umjetnosti i Chopin Society Singapore povodom 200 godišnjice rođenja čuvenog francusko-poljskog kompozitora, Frederic Chopina učestvovalo je 143 mlada pijanista sa četiri kontinenta, koji su nastupili u pet starosnih kategorija. Svi učesnici ovog festivala s visoko postavljenim kriterijima morali su proći selekciju međunarodnog žirija da bi uopće mogli učestvovati na ovom takmičenje. Na takmičenju su bili renomirani pijanisti i klavirski pedagozi poput Warren Tomphsona (Australija), Gabriel Kwoka (Hong Kong), Francesko Nocolosi (Italija), Snezana Panovska, te dobitnik Internacionalnog takmičenja Chopin u Varšavi 1990., Wojcijech Switala iz Poljske. Naomi Druškić je na ovom takmičenju nastupila u kategoriji do 13 godina, u kojoj su se inače izvodili tehnički i muzički zahtjevna djela iz Šopenove bogate pijanističke ostavštine, prestavivši se s dva Nocturnea (b-mol Op.9, br.1 i cis-mol Op.posth.). "Naomi Druškić osvojila je drugu nagradu za izvođenje Nocturnea u interpretaciji čudesne blagosti i jasnih (melodijskih) linija. Razumije gorko-slatku prirodu i patos Šopenove duše. Dakle, biti slavenskog porijekla doista pomaže", kazao je dr. Chang Tou Lianga, muzički kritičar The Straits Timesa, singapurskog nacionalnog dnevnog lista, komentirajući osvojenu nagradu. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO